Gümrük Muhafaza Ekiplerimizce İzmir’de Dev Tarihi Eser Operasyonu

Gümrük Muhafaza Ekiplerimizce İzmir’de şüpheli iki adreste gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında mumya kalıntıları, Bizans dönemine ait sikkeler ve el yazmalarının da bulunduğu 337 adet tarihi eser ile 27 adet 18. yüz yıldan kalma yağlı boya tablolar ele geçirildi.

15 Aralık 2021

İzmir’de tarihi eser kaçakçılığı yapılacağına dair aldıkları bir ihbarı değerlendiren Gümrük Muhafaza Ekiplerimizce, elde edilen bilgilerden yola çıkarak yürütülen araştırmada, şüpheli adresler belirlendi ve operasyon için harekete geçildi.
 
Operasyonun ilk aşamasında, bir evde gerçekleştirilen aramalarda 5 adet bizans dönemine ait sikke, 4 adet kemik saç iğnesi, 19 adet osmanlıca el yazması kitabın yanı sıra muhtelif dönemlere ait toplam 59 adet tarihi eser ele geçirildi.
 
Genişletilerek devam eden operasyonun ikinci aşamasında bu defa hedefte bir depo vardı. Aranan evin ardından süratle intikal edilen depoda ise toplam 269 adet tarihi eser ve 18 yy ait 27 adet yağlı boya tablo ele geçirildi.
 
İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen başarılı operasyonda ele geçirilen toplam 337 adet tarihi eser Müze Müdürlüğüne teslim edilirken, 27 adet tablo ise İzmir Resim, Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğüne teslim edildi.
 
Sorumlular hakkında yürütülen soruşturmaya Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde devam ediliyor.