Gümrük Muhafaza Ekiplerimizce Habur’da İki Aracın Gizli Bölmelerinde Yüzlerce Cep Telefonu Ele Geçirdi

Gümrük Muhafaza Ekiplerimizin Habur Gümrük kapısında gerçekleştirdikleri operasyonlarda, şüpheli görülerek aranan bir otobüsün yakıt deposunda ve bir tırın tekerleklerinin birleşim noktasında oluşturulan gizli bölmeler içerisinde, toplam 690 adet cep telefonu ele geçirdi.

19 Ağustos 2021


Habur Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelimizce gerçekleştirilen risk analizi neticesinde, ülkemize Irak’tan gelen iki araç riskli olarak değerlendirildi. Birkaç gün ara ile ülkemize gelen otobüs ve tır gümrük sahasında takibe alındı ve gümrük işlemlerinin yapıldığı sırada X-Ray taramasına yönlendirildi.
 Gerçekleştirilen ilk operasyonda, X-Ray taraması sevk edilen otobüsün yakıt deposunda şüpheli yoğunluğa rastlandı. Bunun üzerine otobüs detaylı kontrol yapılmak üzere arama hangarına alındı. Burada yapılan incelemede aracın yakıt deposunun bir bölümünün kesildiği daha sonradan kesilen parçanın tekrar kaynaklanarak depoya montajlandığı anlaşıldı. Bu bölüm muhafaza memurlarınca kesilerek açıldı ve araç deposunda oluşturun gizli bölme içerisinde siyah renkli poşetlere sarılarak su geçirmeyecek şekilde paketlenmiş toplam 517 adet muhtelif markalara ait cep telefonu ele geçirildi.
Bu operasyondan birkaç gün sonra gerçekleştirilen diğer operasyonda ise gümrük muhafaza ekipleri bu kez bir tırdan şüphelendi, yapılan analiz sonrasında riskli görülen tır  X-Ray tarama cihazına sevk edildi. Tarama sonrasında tırın, dingil diye tabir edilen, tekerlek birleşim noktalarında şüpheli yoğunluğa rastlandı. Bunun üzerine araç, arama hangarına alındı ve şüpheli yoğunluk tespit edilen bölgelere ulaşmak için önce tırın lastikleri söküldü. Lastikler çıkarıldığında tır dorselerinin tekerlek birleşim noktalarının kaynak ile kapatıldığı görüldü. Bu bölgelere kaynatılmış parça kesilerek açıldı ve özel olarak oluşturulmuş gizli bölme içerisinde onlarca cep telefonu saklandığı tespit edildi. Şüpheli tırda toplam 173 adet akıllı cep telefonu ele geçirildi.Gümrük Muhafaza ekiplerinin öz verili çalışması neticesinde araçların gizli bölmelerinde tespit edilen yaklaşık piyasa değeri 2 milyon Türk Lirası olan cep telefonlarının yanında bu telefonların naklinde kullanılan taşıt araçlarına da el konuldu. Olaylara ilişkin yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.