Akaryakıt Özel Ekipten Niğde’de Akaryakıt Kaçakçılarına Büyük Darbe

Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda akaryakıt kaçakçılığı ile top yekün mücadele için mücadeleci kurumların katılımı ile oluşturulan akaryakıt özel ekip tarafından, Niğde’nin Ulukışla ilçesinde büyük bir kaçak akaryakıt operasyonuna imza atıldı. Şüpheli bir istasyonda yapılan incelemede yasadışı akaryakıt satışı için özel olarak tasarlanmış bir düzenek ile pompalara bağlanan kaçak tank içerisinde 43,6 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi.

17 Şubat 2022

2021 yılında Akaryakıt Özel Ekibimiz tarafından aralarında ağırlıklı olarak dağıtım şirketlerinin yer aldığı 930 firmaya yönelik yürütülen inceleme neticesinde, 14 Milyar TL değerinde sahte fatura düzenlendiği ve yaklaşık 5.5 Milyar TL kamu zararına sebep olunduğu saptanmış ve incelemeye konu dağıtım şirketlerinin usulsüz faaliyetleri sonlandırılmıştı.

2022 yılında yürütülen çalışmalarda ise akaryakıt istasyonları mercek altına alındı. Akaryakıt istasyonlarında yazarkasa ve otomasyon sistemlerine müdahale eden bayilere yönelik yürütülen saha çalışmalarına, istihbarat ve analiz faaliyetlerine ağırlık verildi. Yapılan istihbarat çalışmalarından Niğde’nin Ulukışla ilçesinde bir istasyonun kaçak akaryakıt sattığı bilgisi edinildi. Bunun üzerine Ankara’dan Niğde’ye intikal eden Akaryakıt Özel Ekibimize Kayseri Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce de destek verildi ve nefesleri kesen operasyon başlatıldı. Operasyonun ilk aşamasında edinilen bilgilerin teyidi için istasyon gözlem altında tutuldu. Akaryakıt kaçakçılığında uzman olan ekipçe, şüpheli istasyonda yapılan satışların otomasyon sistemine yansıtılarak vergilendirilip vergilendirilmediği üzerinde duruldu. İstasyondan çıkan araçlar durdurularak kontrol edildi ve fiş kesilmeksizin satış yaptığı belirlendi. İstasyonlardan yapılan satışların otomasyon sistemlerine yansıtılmadığı, fiş verilmediği belirlenince operasyonda bir sonraki aşamaya geçildi. 

Cumhuriyet Savcılığından arama kararı alınarak bilirkişilerin de katılımıyla akaryakıt istasyonuna girildi.  Öncelikle pompalardan çıkan akaryakıtın otomasyon geçirilmediği tespit edildi. Daha sonra sistemlerinin nasıl devre dışı bırakıldığı, yasadışı satışın hangi tanklardan gerçekleştirildiği incelendi.
Yapılan araştırmada yazarkasa ve otomasyon sistemine müdahalenin yanı sıra kaçak tank da kullanıldığı kanaati oluştu. Bunun üzerine istasyonda kazı yapılarak pompa bağlantılarının izi sürüldü. İstasyon planında yer almayan devreler bulundu. Devam ettirilen kazılarda istasyonun yanında bulunan işyeri sahasının altında istasyon pompaları ile bağlantılı kaçak tank olduğu belirlendi. İş makinaları ile üzeri açılan yaklaşık 120 ton kapasiteli tankın içerisinde 43,6 ton kaçak akaryakıtın bulunduğu tespit edildi. Ortaya çıkarılması oldukça zor olan bir yöntemle kaçak akaryakıt satışı yapan istasyon sahibi hakkında Akaryakıt Özel Ekibin başarılı operasyon sonucu soruşturma başlatılırken istasyonunun faaliyetleri durduruldu ve mühürlendi.