Akaryakıt Özel Ekibimizin son bir yılda yürüttüğü faaliyetlerle toplam 23,3 milyar TL'lik kamu zararı engellendi

Bakanlığımız bünyesinde bulunan Akaryakıt Özel Ekibimizin son 1 yılda yürüttüğü faaliyetlerle toplam 23,3 milyar TL'lik kamu zararı engellendi. Usulsüz faaliyet yürüttüğü tespit edilen 13 akaryakıt dağıtım şirketinin lisansları sonlandırıldı. Otomasyon sistemine müdahale ettiği tespit edilen 40 bayinin de faaliyetleri durduruldu.

28 Haziran 2022


Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcımız Bekir Can Uslu, kaçakçılıkla mücadelede vatandaşların ihbarlarının önemine değinerek, "Devletimiz, kaçakçılık ile mücadelede vatandaşlarımızın yaptığı katkıya binaen bir ikramiye müessesesi ön görmüş, bu katkılar neticesinde mahkeme sürecinin başlaması ve sonuçlanması ile birlikte eşya türüne göre de vatandaşlarımız ikramiye alıyor. 2021 yılında 1979 ihbar aldık, ödediğimiz toplam ikramiye miktarı 17,6 milyon TL. 2022 yılında ilk 5 ayda 652 ihbar ulaştı, ödediğimiz ikramiye miktarı toplam 8,8 milyon TL. Vatandaşlarımızdan, bu desteklerin devamını bekliyoruz" dedi.

Ticaret Bakanlığımız bünyesinde, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüz, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulundan (VDK) görevlendirilen personelle faaliyetlerini yürüten Akaryakıt Özel Ekibi, büyük titizlikle çalışıyor. Türkiye'de ilk ve tek olan, Başbakanlık Genelgesi ile 2014 yılında kurulan Akaryakıt Özel Ekibi, 22 kişiden oluşuyor. Bakanlık sistemlerimiz ve Alo 136 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı'na vatandaşlar tarafından yapılan ihbarlar doğrultusunda da operasyon düzenleyen özel ekip, Kaçakçılık ile Mücadele ve Vergi Usul Kanunu kapsamında faaliyetlerini sürdürüyor. 2021 yılı Nisan ayında kanunda yapılan değişiklikle akaryakıt istasyonlarında otomasyon sistemlerine müdahaleler yaptırımlara bağlandı, tespiti durumunda ise akaryakıt istasyonlarının faaliyetlerini sonlandırılması kanun ile kararlaştırıldı. Bu kapsamda 2022 yılında ülke genelinde özel ekip tarafından 48 operasyon düzenlendi. Operasyonlar neticesinde otomasyon sistemine müdahale ettiği tespit edilen 22 akaryakıt istasyonunun faaliyetleri sonlandırılarak, mühürlendi. Sahada yapılan çalışmalar ile ise farklı usulsüzlüklerin yapıldığı ve ağırlıklı olarak sahte fiş kullanımının yaygın olduğu tespit edildi. Bu kapsamda bazı firmaların, akaryakıt alınmadığı halde, sahte faturaları şirket giderlerine yansıtıp KDV indiriminden yaralanma yoluna gittiği tespit edildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcımız Bekir Can Uslu kaçakçılık ile mücadelede vatandaşların ihbarlarının önemine değinerek "Kaçakçılık ile mücadelede en önemli unsurlarımızdan biri vatandaşımızın bize verdiği destek. Bu destek de bakanlığımızın Alo 136 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı'na yaptığı ihbarlar ile oluyor. Kamuoyu desteği, kaçakçılık ile mücadele faaliyetlerinde çok önemli. Vatandaşlarımızdan gelecek ihbarlar bizim yürüttüğümüz çalışmalara bir anlamda da katkı sağlıyor.  Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede ihbarlar da önemli bir unsur. Devletimiz kaçakçılık ile mücadelede vatandaşlarımızın yaptığı katkıya binaen bir ikramiye müessesesi ön görmüş, bu katkılar neticesinde mahkeme sürecinin başlaması ve sonuçlanması ile birlikte eşya türüne göre de vatandaşlarımız ikramiye alıyor. 2021 yılında 1979 ihbar aldık, ödediğimiz toplam ikramiye miktarı 17,6 milyon TL. 2022 yılında ilk 5 ayda 652 ihbar ulaştı, ödediğimiz ikramiye miktarı toplam 8,8 milyon TL. Bir çağrıda bulunuyoruz; onların bizlere vereceği katkılar çok önemli, vatandaşlarımızdan, bu desteklerin devamını bekliyoruz. Devletimiz, vatandaşlarımızın, bulunduğu katkılar neticesinde onlar için ciddi miktarda ödül müessesesi ön görmüş, bundan da faydalanmalarını isteriz."