Yedek Lastik ve Dolu Yağ Deposuna Gizlenmiş Çok Sayıda Cep Telefonu Ele Geçirildi.

Gümrük Muhafaza ekiplerimizin Habur Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirdiği iki ayrı operasyonda araçların yedek lastik ve dolu yağ deposuna gizlenmiş vaziyette çok sayıda kaçak cep telefonu ele geçirildi.

13 Ocak 2023


Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerinin Habur Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirdiği iki ayrı operasyonda araçların yedek lastik ve dolu yağ deposuna gizlenmiş vaziyette çok sayıda kaçak cep telefonu ele geçirildi.
 
İlk olayda, yabancı uyruklu sürücü idaresindeki bir araç Irak’tan Türkiye’ye giriş yapmak üzere Habur Gümrük Kapısı’na geldiğinde tescil işlemlerinin ardından Muhafaza ekiplerince gümrük kontrolüne tabi tutuldu. Kontrol anında aracın alt kısmında bulunan stepnenin görünüş ve duruşunda anormallikler olduğunu tespit eden ekipler durumdan şüphelenerek stepneyi incelemeye başladı. Dışarıdan yapılan incelemelerde yedek lastikte sertlikler ve ağırlık farklılıkları olduğunun görülmesi üzerine kesilen lastiğin içinde gizlenmiş vaziyette 60 adet cep telefonu ele geçirildi.
 
Yaşanan diğer olayda, bu sefer bir TIR Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizi kapsamında yakın takibe alındı. Giriş yapmak üzere gümrük sahasına gelen TIR tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından ekiplerce x-ray taramasına sevk edildi. Yapılan taramada dorsede şüpheli yoğunluk olduğu tespit edilirken, araç detaylı kontrol edilmek üzere ekiplerce arama hangarına alındı. Gerçekleştirilen aramada dorsede bulunan dolu yağ deposunda kullanılmamış vaziyette farklı marka ve modellerde 72 adet cep telefonunun gizlendiği ortaya çıkarıldı. Telefonların yağdan zarar görmemeleri için oldukça sıkı şekilde poşetlere sarılmış olduğu görüldü.
 
Gerçekleşen iki ayrı operasyon neticesinde ele geçirilen çeşitli marka ve modellere ait yeni ve kullanılmamış cep telefonlarının piyasa değerinin yaklaşık 800 bin lira olduğu belirlendi.
 
Gümrük Muhafaza ekipleri kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine durmaksızın devam ederken sahip olduğu mesleki tecrübesiyle sıra dışı yöntemleri açığa çıkarıyor ve kaçakçılara geçit vermiyor. Yakalanan cep telefonlarına el konulurken olaylarla ilgili soruşturmalar Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde devam ediyor.