Kapıkule Sınır Kapısı’nda Kaçak Trüf Mantarı Ve Kehribar Operasyonları.

Kapıkule Gümrük Kapısı’nda iki farklı olayda doğada az rastlanan trüf mantarı ve işlenmiş halde kehribar taşları ele geçirildi.

02 Aralık 2022




Gerçekleştirilen ilk operasyonda, Türkiye’den çıkış yapmak üzere Kapıkule Gümrük Kapısı’na gelen ve yabancı uyruklu şahıs tarafından kullanılan bir otomobil Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizi kapsamında şüpheli görülerek x-ray taramasından geçirildi. Şüpheli yoğunluklar olduğu tespit edilen otomobil ekiplerce detaylı aramaya tabi tutuldu. Yapılan ayrıntılı kontroller neticesinde aracın stepne boşluğunda ve yolcu koltuğunun ön kısmında siyah poşetler bulunduğu tespit edildi.
 
Poşetler kontrol edildiğinde içerisinde çok sayıda trüf mantarı olduğu görüldü. Yapılan tartım işleminde trüf mantarının ağırlığı 12 kilogram olarak ölçüldü. Doğada az rastlanan ve yurt dışına kaçırılmak üzereyken yakalanan trüf mantarının değerinin yaklaşık 300 bin Türk Lirası olduğu tespit edildi.
 
Gerçekleştirilen bir başka operasyonda, Türkiye’ye giriş yapmak üzere Kapıkule Gümrük Kapısı’na gelen çekici türü bir araç Gümrük Muhafaza ekiplerince riskli olarak değerlendirildi. Bunun üzerine şüpheli araçta gerçekleştirilen aramada, aracın şoför mahallinin üzerinde bulunan dolaplar içerisinde siyah renkli poşetler olduğu tespit edildi.
 
Poşetler kontrol için açıldığında içlerinde işlenmiş vaziyette irili ufaklı taş şeklinde ve ipe dizilmiş halde kehribarlar bulunduğu görüldü. Ekiplerce ele geçirilen ve ağırlığı 10 kilogramı bulan kehribarın değerinin yaklaşık 730 bin Türk Lirası olduğu belirlendi.
 
Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen bu iki operasyonla birlikte piyasa değeri 1 milyon Türk Lirası’nı aşan eşyaya el konulmuş olup, şüpheliler hakkında açılan soruşturmalar Savcılık nezdinde devam ediyor.