Gümrük Muhafazadan Avrupa’da Ses Getiren Uluslararası Uyuşturucu Operasyonu

Gümrük Muhafaza ekiplerimizin başarılı çalışması sonucunda ülkemizi transit rotası olarak kullanmak isteyen uyuşturucu şebekesine uluslararası operasyonla büyük darbe vuruldu. Uyuşturucu imalatında kullanılan 1 ton 150 kg ağırlığındaki kimyasal maddenin zehir tacirlerinin eline geçmesi engellendi.

08 Şubat 2022

İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce yapılan risk analizi ve kontroller sonucu, Çin’den gelen bir transit gönderi içerisinde uyuşturucu madde imalatında kullanılan yasaklı kimyasal madde olduğu tespit edildi.
Bunun üzerine devreye Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüz girdi. Güneydoğu Avrupa Kanun Uygulama Merkezi (SELEC) koordinasyonunda Kuzey Makedonya Makamları ile gerçekleştirilen temaslar neticesinde uluslararası ortak operasyon için düğmeye basıldı. Operasyon neticesinde, Kuzey Makedonya’da maddenin alıcısı 2 şahıs tutuklandı.
Operasyona ilişkin olarak Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ulusal basına yaptığı açıklamada, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde Ülkemiz Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Kuzey Makedonya Organize ve Ağır Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Uyuşturucu Kaçakçılığı Birimi, Türkiye ve Kuzey Makedonya Savcılıkları arasında gerçekleştirilen işbirliğine vurgu yaptı. Bu uyumlu çalışma neticesinde Üsküp’te gerçekleştirilen operasyonda, 50 milyon Euro değerinde uyuşturucu üretiminde kullanılabilecek 1 tonu aşkın kimyasal madde ele geçirildiğini ve 2 şahsın tutuklandığını bildirdi.