Gümrük Muhafaza ekiplerimizce Kapıkule Gümrük Kapısında gerçekleştirilen seri operasyonlar

Gümrük Muhafaza ekiplerimizce Kapıkule Gümrük Kapısında gerçekleştirilen seri operasyonlarda, şüpheli araçların gizli bölmelerine saklanan yaklaşık 37 milyon Türk Lirası değerinde, 73 kilogram ağırlığında uyuşturucu ile ilaçtan, gözlüğe, elektronik, sigaradan, makarona, akıllı saatten, oto yedek parçalarına binlerce ticari ürün ele geçirildi.

18 Şubat 2022

 

Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce sorumluluk sahasındaki Kapıkule Gümrük Kapısında, yapılan risk analizlerinde, uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığından şüphelenilen araçlar önce x-ray tarama cihazları sonra da narkotik dedektör köpeklerle kontrol edildi.

Kontrol edilen ilk tırın dorsesinin altında şüpheli yoğunluğa rastlaması ve narkotik dedektör köpeklerin de tepki vermesi üzerine, dorsenin altına giren muhafaza memurları tarafından, kementlerle bağlanmış siyah poşetlerin gizlendiği tespit edildi. Yapılan aramada poşetler içerisinde şeffaf paketlere gizlenen toplam 13 kilogram ağırlığında esrar cinsi uyuşturucu ele geçirildi. Bir diğer gerçekleştirilen operasyonda ise muhafaza ekiplerinin ve narkotik dedektör köpeklerin dikkatleri sayesinde, şüpheli bir araçta benzer yöntem kullanılarak dorse altına gizlenmiş toplam 22,8 kilogram ağırlığındaki uyuşturucu geçirildi. Bu olaydan bir kaç gün sonra gerçekleştirilen uyuşturucu hap operasyonunda ise yakalanacağını anlayan bir uyuşturucu kuryesinin toplam 19,7 kilogram ağırlığında 75 bin adet extascy cinsi uyuşturucu hapı, çalıştığı firmaya ait bir başka araca aktarmak isterken, kapalı devre kamera sistemleri üzerinden takipte olan muhafaza memurları tarafından yakalandı. Gerçekleştirilen bir diğer uyuşturucu operasyonunda da x-ray taramasına sevk edildiği için bir başka araca yanaşarak beraberindeki uyuşturucuyu bu araca aktarmak isteyen sürücü yakayı ele verdi. Kamera görüntülerinden tespit yaparak süratle olay yerine intikal eden muhafaza memurlarının yaptığı aramada toplam 16,5 kilogram ağırlığında kokain cinsi uyuşturucu ele geçirildi. Gümrük Muhafaza ekiplerinin başarılı uyuşturucu operasyonlarından bir diğerinde, 1,1 kilogram ağırlığındaki esrar cinsi uyuşturucu ile ülkemize gelen şahıs, araç x-ray taramasına sevk edilince beraberindeki uyuşturucuyu sahada bırakıp kaçmak isterken yakalandı.

Gümrük sahasında gerçekleştirilen kaçak ticari eşya operasyonlarında ise araçların çekicilerinde ya da yasal yükleri arasında gizlenmiş, çok sayıda ürünün vergileri ödenmeksizin yurda sokulmak istendiği saptandı. Yapılan kontollerde 700 adet ilaç, 800 adet güneş gözlüğü, yüzlerce oto yedek parça, binlerce elektronik sigara ile yüzbinlerce sigara kağıdı, filtresi ve makaron ele geçirildi. Gümrük Muhafaza Ekiplerimizin Edirne’de son bir ay içerisinde gerçekleştirdiği başarılı uyuşturucu operasyonlarında 11 şahıs gözaltına alınırken, kaçak ticari eşya operasyonlarına ilişkin yürütülen soruşturmalara da devam ediliyor.