Gümrük Muhafaza Ekiplerimiz Yeni Yılda 400 KG Uyuşturucu Ele Geçirdi

Gümrük Muhafaza ekiplerimizin uyuşturucu mesaisi yeni yılda da hız kesmeden devam etti. Gürbulak ve İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda yeni yılın henüz ilk 10 günü geride kalmışken 400 kg uyuşturucu ele geçirildi.

17 Ocak 2022

 

  Gümrük Muhafaza ekiplerimizin öz verili çalışmaları yeni yılın ilk günlerinde de sonuç getirdi. Yürütülen uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında gümrük kapılarına gelen araçlar ve yolcular bilgi sistemleri üzerinden analiz edildi. Riskli görülen araçlar ve yolcu valizleri öncelikle X-Ray tarama sistemleri ile daha sonra da narkotik dedektör köpeklerle kontol edildi. Narkotik dedektör köpeklerin tepki verdiği noktalar bir bir arandı. Kimi zaman tır dorse tabanına kimi zaman gizli bölmelerde kimi zamanda şüpheli yolcuların valizlerinde saklanan uyuşturucular bulundukları yerden teker teker çıkarıldı.
Gerçekleştirilen ilk operasyonda Gürbulak Gümrük Kapısına İran’dan gelen yabancı plakalı bir tır riskli olarak değerlendirildi. X-Ray taramasına sevk edilen tırın dorse tabanında şüpheli yoğunluğa rastlandı. Arama hangarına alınan tır bir defa da narkotik dedektör köpeklerle kontrol edildi.Narkotik dedektör köpeklerin tepki verdiği dorse tabandaki tahta döşemeleri söküldü.  Tabanda oluşturulmuş gizli bölmeler içerisinde kalıplanmış paketler bulundu. Paketlerdeki toz maddeden alınan numunenin uyuşturucu ve kimyasal madde test cihazı ile yapılan analizinde eroin olduğu belirlendi. Gürbulak Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce gerçekleştirilen operasyon neticesinde 62 kilogram Eroin cinsi uyuşturucu ele geçirilirken uyuşturucunun naklinde kullanılan araça el konuldu ve araç sürücüsü tutuklandı.
  İstanbul Sabiha Gökçen havalimanında İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda ise muhafaza ekiplerimizin hedefinde bu defa yolcu görünümlü uyuşturucu kuryesi vardı. Yabancı uyruklu bir yolcu uçağının havalimanına inişinden itibaren gözetim altına alındı. Yolcunun valizleri uçaktan tahliye edildiği sırada narkotik dedektör köpeklerle kontrol edildi. Daha sonra bagaj X-Ray cihazında şüpheli yoğunluğa rastlanan valizler açıldığında içerisinde kilolarca esrar bulunan paketler ele geçirildi.
  Kapıkule Gümrük Kapısında, Edine Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen operasyonda ise onbinlerce uyuşturucu hap taşıyan aracın ülkeye girişi engelledi. Risk analizi sonucu şüpheli görülen bir aracın kontrolünde yolcu koltuğunun altındaki çantalar dikkat çekti. Açılarak aranan çantaların içerisinde toplam 75.000 adet extasty cinsi uyuşturucu hap ele geçirildi.
Bu yakalamalar da dahil ülke genelinde yeni yılın ilk günlerinde imza atılan operasyonlar sonucunda Eroin, Esrar ve Extasy başta olmak üzere farklı türlerde toplam 400 kg uyuşturucu ele geçirilirken uyuşturcu naklinde kullanılan araçlara el konuldu. Yürütülen soruşturmalar kapsamında sorumlular gözaltına alındı.