Eski Bir Okulun Spor Salonunu Depo Yapan Kaçakçılar Tütün Özel Ekibe Yakalandı

Sigara kaçakçılığına yönelik gümrük kapılarında alınan önlemlerle caydırıcılık arttırıldı. Yurtdışından ülkemize kaçak tütün ve tütün mamullerinin sevkiyatı neredeyse bitirildi. Gelinen noktada kaçak sigara üretiminin yurt içine kayabileceği değerlendirilerek geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda Tütün Özel Ekip Kuruldu. Özel ekip çalışmalarına hızlı başladı ve yapılan analizler ile istihbarat faaliyetleri, İzmir’de sonuç verdi. Özel ekibimizin ilk operasyonu sigara kaçakçılarına büyük bir darbe indirdi.

17 Şubat 2022

Geçtiğimiz aylarda Bakanımız onayı ile çalışmalarına Ankara’da, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüz çatısı altında başlayan Tütün Özel Ekibimizce ülke genelinde tütün ve tütün mamülleri kaçakçılığının önlenmesine yönelik çok yönlü faaliyetlerde bulunuyor.  Çalışmalarına henüz bir ay önce başlayan ekibin bu alanda yaptığı risk analizi ve istihbarat toplama faaliyetleri neticesinde, İzmir’de artık faaliyette olmayan bir özel okulun spor salonunun sigara kaçakçılarınca depo olarak kullanıldığı belirlendi. Bunun üzerine özel ekip İzmir’e intikal etti ve İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzün de katılımıyla belirlenen şüpheli bir minibüs ve bu minibüsün sefer yaptığı şüpheli adres bir süre takip altında tutuldu. Yapılan gözlemlerde şüpheleri haklı çıkaracak bulgular elde edildi ve operasyon için harekete geçildi. Önce minibüs durdurularak arandı ve minibüste piyasaya sürülmeye hazır koliler içerisinde yüz binlerce sigara bulunduğu tespit edildi. Daha sonra minibüsün mal aldığı düşünülen şüpheli adreste gerçekleştirilen operasyonda karşılaşılan manzara herkesi şaşkınlığa uğrattı. Rant hırsı ile gözleri dönen kaçakçılar şüphe çekmeyeceğini düşündüklerinden, artık faaliyette olmayan bir özel okulun spor salonuna milyonlarca sigara ve sigara üretiminde kullanılan makaron depolamışlardı.

Gerçekleştirilen başarılı operasyon neticesinde, minibüs ve spor salonunda bulunan koliler içerisinde üretimine ilişkin yasal hiçbir belge ibraz elemeyen toplam 1 milyon 470 bin adet sigara ile kaçak sigara üretiminde kullanılan 12 milyon 100 bin adet makaron ele geçirildi. Konu hakkında yürütülen soruşturmaya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde devam edilirken şüpheliler hakkında yasal işlem başlatıldı. Ele geçirilen kaçak ürünlerin değerinin 4 milyon TL olduğu belirlendi.
Gümrük Muhafaza Ekiplerimizin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin de yer aldığı Tütün Özel ekibince yürütülen çalışmalara hız kesmeden devam edileceği bildirildi.