İstanbul Gümrük Muhafaza Ekipleri İstanbul’da Elektronik Eşya Kaçakçılarına Büyük Darbe Vurdu.

Gümrük Muhafaza ekiplerinin çalışmaları İstanbul’da 80 milyon değerindeki kaçakçılık girişimini ortaya çıkardı.

24 Ekim 2022



İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce sorumluluk bölgesindeki gümrük işlemleri üzerinden yapılan analizlerde yurt dışından yüksek vergili elektronik ürün getiren  6 firmaya ait işlemler riskli olarak değerlendirildi. Yapılan araştırma derinleştirildiğinde söz konusu firmaların  beyanlarında eksik ve yanlış bildirimde bulundukları veya gümrük idarelerine sahte faturalar ibraz ettikleri tespit edildi. Firmalara ait tüm beyannameler incelendiğinde  düşük kıymet beyan edildiği ve bu sayede olması gerekenden az gümrük vergisi ödendiği, ayrıca sahte faturalarla vergiden kaçınmaya çalışıldığı belirlendi.
 
 Soruşturmayı daha da genişleten Gümrük Muhafaza ekipleri elektronik eşyalara ilişkin gerçek faturalara ulaştı. Bu kapsamda 4.576 Robotik süpürge, 1129 adet yürüyüş bandı, 153 bin adet elektrikli diş fırçası başlığı, 300 adet tablet ekranı, 57 adet Lcd, 3000 adet tüy dökücü cihaz, 400 adet hava temizleyici, 990 adet projeksiyon cihazı, 1000 adet fritöz, 2988 adet ütü, 350 adet saç şekillendirici, 80 adet projektör,  ve 183 adet wi-fi camera ürünlerinin tamamına savcılık talimatıyla el konuldu. El konulan bu ürünlerin piyasa değerinin yaklaşık 80 milyon Türk lirası olduğu tespit edildi
 
 
Söz konusu firmalara yönelik soruşturmalar ve benzer kaçakçılık yöntemini kullandığı değerlendirilen farklı firmalara yönelik araştırmalar çok yönlü olarak ilgili savcılıklar nezdinde devam etmektedir.