Gümrük Muhafaza Ekiplerinden İstanbul Havalimanlarında Uyuşturucu Operasyonları

Gümrük muhafaza ekiplerince İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanında 3 ayrı operasyonda toplam 97 kilo 359 gram uyuşturucu ele geçirildi.

24 Ekim 2022


İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı NarkoKİM ekiplerince yürütülen uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele faaliyetleri kapsamında, kargo gönderilerine ilişkin risk analizi çalışması yapıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde transit olarak ülkemize gelen bir kargo uçağı güzergah açısından riskli olarak değerlendirildi. Gönderici ve alıcısı yabancı uyruklu şahıslarca gönderilen kargo detaylı kontrole tabi tutuldu. Gümrük muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen detaylı fiziki aramaya narkotik dedektör köpekleri de dahil edildi. Dedektör köpeklerin 2 kap olarak beyan edilen gönderiye aşırı tepki vermesi üzerine gönderi açıldı. Gönderinin içerisinde ağırlığı yaklaşık 200 kilogram olan görüntü ve koku itibarı ile tekstil izlenimi verilmiş rulolar içerisinde bez parçalarına sarılı halde haplar olduğu görüldü. Muhafaza ekiplerince hapların uyuşturucu test kitiyle yapılan kontrolünde, 33 kilo 800 gram ağırlığındaki hapların Amfetamin olduğu tespit edildi.

 

İkinci operasyon ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında gerçekleştirildi. Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğüne bağlı muhafaza ekiplerince, Bakanlık sistemleri üzerinden sürekli olarak yapılan risk analizinde Arnavutluk’tan gelen bir uçak ve yolcular detaylı incelemeye tabi tutuldu.  Yapılan risk analizinde şüpheli olarak değerlendirilen 2 yolcu yakın takibe alındı. Şüpheli yolculara ait valizler X-ray taramasından geçirildi. Tarama sonucunda şüpheli yoğunluklu bölgeler tespit edildi. Narkotik dedektör köpeklerinin aşırı tepki verdiği valizler içerisine gizlenmiş halde 31 kilo 461 gram Esrar ele geçirildi.