Gümrük Muhafaza Ekiplerinden Kocaeli’de Yarım Tonu Aşan Uyuşturucu Yakalaması

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Kocaeli’de gerçekleştirilen operasyonda bir limanda bulunan konteynerin içerisinde toplam 540 kilogram kokain ele geçirildi.

27 Ağustos 2020

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce yürütülen uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında Bakanlığın kullanımındaki bilgi sistemleri üzerinden risk analizi yapıldı. Analize göre Kocaeli’de bir limana Brezilya’dan gelecek 6 konteyner riskli olarak değerlendirildi. Yapılan inceleme sonucunda söz konusu konteynerlerin uyuşturucu kaçakçılığı şüphesi ile kontrol edilmesi talimatı Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne iletildi ve operasyon için düğmeye basıldı.
 
Şüpheli konteynerleri taşıyan geminin limana yanaşmasının ardından limanda hazır bekleyen muhafaza ekiplerince gerekli önlemler alınarak tahliye sonrasında konteynerler açıldı. Narkotik dedektör köpeklerin de dahil edildiği aramalarda konteynerlerin içerisinde bulunan ferro crome cinsi eşya yüklü çuvallar içerisine siyah renkli çantaların gizlendiği tespit edildi. Çuvallara saklanan toplam 20 adet çanta bulundukları yerden çıkarıldı. Açılarak aranan çantalarda paketlenmiş, toz halinde maddeye rastlandı. Söz konusu maddenin, uyuşturucu test cihazı ile yapılan analizinde kokain olduğu anlaşıldı.
 
Tarihi operasyon sonucunda toplam 500 paket içerisinde, yaklaşık 216 milyon lira değerinde, 540 kilogram kokain cinsi uyuşturucu ele geçirildi. Yakalanan uyuşturucu miktarı, Gümrük Muhafaza Teşkilatı tarihinde tek seferde müstakilen yapılan en büyük kokain yakalaması oldu, böylelikle zehir tacirlerine geçit verilmedi.
 
 Olaya ilişkin yürütülen soruşturmaya Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde davam ediliyor.